Борислав Георгиев: С правилна работа ни чака страхотно бъдеще

Главният треньор на националния ни отбор за ученици и юноши Борислав Георгиев, който е част и от щаба на женския ни представителен тим, постави много висока оценка за изминалата година в бокса. Специалистът направи своя обзор за изминаващата 2022-а, която донесе много поводи за оптимизъм, не само в посока Париж 2024, но и към Лос Анджелис 2028.

„През тази година учениците и юношите спечелиха 6 медала от европейските първенства. При юношите можеше и да имаме златен медал, в лицето на Ангел Димитров. За мен той категорично бе ощетен срещу представителя на домакините от Италия. Спокойно можеше да стигне до финал, където съм убеден, че щеше да стане шампион, защото от другия поток противникът беше много слаб“, анализира ситуацията Георгиев.

Той говори и за бъдещето на националите в тези възрасти. „От юношите остават двама медалисти в отбора – Ангел Димитров и Силян Попов. Учениците, които взеха медали се качват при юношите, което ще сформира много силен отбор. Има изключително талантливи деца, които във времето мисля, че ще дадат солидни резултати. Много позитивно съм изненадан и от състезанието в Ботевград за мъже, жени и девойки. Впечатление ми направиха седем-осем момиченца. При една хубава подготовка, мисля, че ще се реализират и при жените в близко бъдеще, но трябва да се работи и да следваме план за Лос Анджелис 2028“, каза още специалистът.

Георгиев даде мнение и за индивидуалното представяне на Севда Асенова и Светлана Каменова. „Няма какво да кажа за Севда – страхотен успех, първо бронз от Световното първенство в Истанбул през месец май, а след това и титла при жените. Тя е в елита на женския бокс. Много приятно съм изненадан също така и от Венелина Поптолева. Погледите бяха съсредоточени върху Светлана, Станимира и Севда, но Венелина беше приятната изненада на българския отбор с това второ място и ни помогна да завършим трети в отборното класиране, което е страхотен успех за България. Колкото до Светлана, при нея съм доволен най-вече от личностното ѝ израстване. През лятото тя претърпя тежка операция. Даже не бях сигурен, че ще успее да участва на европейското. Но момичето, с характер, трудолюбие и постоянство влезе в ритъм и размени по една победа с Ирма Теста. Продължаваме да работим, за да изчистим грешките“, допълни Борислав Георгиев.

Той е оптимист, че през следващата година България ще спечели поне две квоти при жените за Париж. „Предстои много тежка година. Надявам се Странджа отново да събере едни от най-добрите боксьори в света. Предстои ни Световно първенство в Индия, а после са и Европейските игри в Полша, които са квалификация за Париж. В средата на годината ще е натоварено. Шест – седем състезания. Тежки и отговорни. Подготовката започва още на четвърти януари. Но съм оптимист и смятам, че можем да спечелим поне две квоти за Игрите още през лятото“, констатира специалистът.

Борислав Георгиев отбеляза и личен юбилей през седмицата. Той чества 10 години от възстановяването на школата на Локомотив София, за което получи специален плакет от БФ Бокс. „Това бе най-силната ни година. Успяхме да вземем десет отборни купи от дванадесет възможни. Взехме купи при всички възрастови групи – ученици, юноши, младежи, жени и девойки. Няма как да не съм доволен. Преди 10 години клубът не функционираше. Аз се заех с него, възродих го. Лека полека започнах и от един сребърен медал в първата година, сега имаме 49 златни, 27 сребърни и 19 бронзови. 10 отборни купи и 5 европейски медала. Така, че се развиваме максимално нагоре“, завърши Георгиев.