Венец на победителя за Петър Лесов

Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов връчи най-високото държавно отличие в областта на спорта “Венец на победителя” на Петър Лесов по повод 60-годишния му юбилей. Това се случи в родния град на олимпийския шампион от Москва 1980 – Раковски, където бе открита и негова статуя в цял ръст. Стоян Андонов изчете поздравителен адрес от министър Красен Кралев.

“Вие сте доказан талант и пример за абсолютен професионалист в сферата на спорта. Изключителните Ви постижения като състезател и треньор по бокс донесоха много поводи за гордост на българската спортна общественост. Вашето име остава в историята на българския спорт. Олимпийската Ви титла от Игрите в Москва през 1980 г., която печелите едва на 19-годишна възраст, и двата златни медала от европейски първенства са доказателство за отдадеността и любовта Ви към бокса, които могат да служат за вдъхновение и пример на младите български спортисти. Желая Ви здраве, лично щастие и още много поводи за радост и гордост с успехите на българските спортисти”, се казва в поздравлението от министъра на младежта и спорта.

Специален плакет му връчи президентът на федерацията по бокс Красимир Инински.

„Наистина беше много мило. Почувствах уважението на всички. Подариха ми и много хубави икони, а статуята в цял ръст ме изуми. За рождения ден си пожелавам да видя някой от моите боксьори на олимпийския връх“, сподели Лесов.

През своята състезателна кариера Петър Лесов печели и две европейски титли в категория до 51 кг. (Тампере 81 и Варна’83). Като треньор на националния ни отбор той извежда Детелин Далаклиев до златен медал на световното първенство през 2009 година.

Иначе на събитието присъстваха още олимпийските шампиони Георги Костадинов и Асен Златев, бронзовата медалистка от Игрите в Рио де Жанейро Елица Янкова, световните шампиони Детелин Далаклиев и Станимира Петрова и европейският първенец Димитър Щилянов. Домакин на събитието беше кметът на града Павел Гуджеров. По повод годишнината на Петър Лесов беше подготвен и кратък филм за знаменитата му кариера.