Жоел Арате: Завършваме годината със завидни резултати

Главният треньор на националния ни отбор за мъже Жоел Арате поздрави боксьорите за цялостното им представяне през годината. Специалистът отчете постигнатите успехи и обобщи, че като цяло тимът ни е направил крачка напред в развитието си.

„Тази година участвахме на всички значими международни състезания, в това число на Европейското първенство в Армения, на шампионата до 22 години в Пореч и на Световните боксови серии на ИБА. От всички спечелени медали най-много се гордеем с европейската титла до 22 години, две втори и три трети места на континента, както и 4 златни медала от Световния боксов тур. Това е наистина сериозна статистика и няма как да не съм доволен. Не на 100 процента, но се видя че България върви напред в развитието си на боксовата сцена. Освен това, отборът ни е със средна възраст между 19 и 22 години. Само 3-4 боксьора са над 23 години. От тази група се вижда, че всички са направили крачка напред, а по-опитните също така показват желание и никой не се е отказал от голямата цел – Париж 2024. Не мога да кажа, че годината е била уникална, но е важно, че направихме крачка напред. Най-важен е отборът, а той се развива. Всеки индивидуално прави прогрес, някои по-бързо, други по-бавно, но е факт, че като цяло вървим нагоре“, заяви Арате.

Той посочи основен приоритет за него и щаба на България – Европейските игри през лятото, на които ще могат да се печелят квоти за Париж. „Следващата година е много важна за нас. Даниел Асенов и Ясен Радев най-вероятно ще бъдат на една категория. Това важи и за Хавиер Ибаниес и Николай Маринов, както и Красимир Джуров, Радо Росенов и Кирил Русинов, които също са конкуренция за олимпиада. Най-добрите ще участват на Европейските игри. Чолов, Рами (Киуан), Кристиян (Николов) – един от тях трябва да отиде на 71, а другите на 80. Радо Панталеев и Йордан Морехон са в тежките категории, към тях ще се присъедини и Кирил Борисов, който влиза при мъжете и също има потенциал. Георги Стоянов също идва от младежите. Тази конкуренция е много хубава и ще ни помогне да работим много здраво по пътя към олимпийските квалификации. През май месец трябва да е Световното първенство, след което идват и Европейските игри. Ще имаме и четири турнира Златна ръкавица, както и Диамантен през декември. Много е важна годината, но не само за нас, а за всички спортисти. Очаквам да спечелим минимум 3 квоти за Париж от общо 7 възможни, на Европейските игри. Такава цел сме си поставили и смятам, че е реална. Имаме материал дори за всички 7 категории, но нека гледаме реално на нещата“, каза още кубинският специалист.

Арате трябва да събере националите на лагер в София в началото на 2023 година. „Боксьорите имат индивидуални планове за работа. Няма как да почиват напълно, защото не можем да си го позволим. Правят по-леки тренировки, за да са в кондиция и да бъдат готови за Странджа през февруари. Материалът е налице. С Александър Александров, Валентин Поптолев, хората от щаба ми, сме много доволни, че момчетата имат желание и се стараят. ИБА инвестира също така пари, включи награден фонд в големите турнири, което е допълнителен стимул. Пожелавам хубави празници на всички. Благодаря на боксьорите, на моите колеги, на хората от щаба, на всички във федерацията, начело с президента Красимир Инински, който ни осигурява всичко необходимо. Поздравявам и треньорите на женския отбор, на младежите и на юношите. Ние сме едно цяло и когато всеки един успява, успяваме заедно“, каза още Арате.