Кубинските боксьори: Искаме да зарадваме България с медали от Токио

“Момчетата ни помагат да се аклиматизираме и вече ги чувстваме като семейство”, споделиха Ибаниес и Ернандес.

Хавиер Ибаниес (56 кг) и Йордан Ернандес (+91) ще влязат в конкуренция с Боян Асенов и Петър Белберов в опит да си проправят път към титулярните позиции в националния ни отбор по бокс. Ако успеят да го сторят, двамата се надяват впоследствие да спечелят и медали за България от олимпийските игри в Токио догодина. Кубинците, които от няколко месеца са част от националния ни тим, от днес започват подготовка със съотборниците си на базата в Белмекен. Те ще получат разрешение да се състезават за новата си родина на световната квалификация догодина. Ибаниес и Ернандес обаче не си правят илюзии, че ще имат гарантирано място в първия състав, предвид класата на Боян Асенов и Петър Белберов.

24-годишните боксьори споделят, че единственото, за което мечтаят, е да се върнат от Токио с медали, които да посветят на България и федерацията по бокс, оглавявана от Красимир Инински. „За нас е чест, че ни се предоставя такава възможност. Чувстваме се вече като част от националния отбор, всички ни приветстваха и ни приеха като едно семейство. Благодарим за шанса, най-вече на г-н Инински и на треньора Жоел Арате. Преходът ще бъде лесен, предвид че с него говорим на един език, а и момчетата ни помагат да се аклиматизираме много бързо. Вече сме били няколко пъти в България и смятаме, че страната ви е страхотна, базата на Белмекен също е прекрасна и имаме всичко необходимо, за да сбъднем мечтите си. А те са – да се върнем с медали от олимпийските игри в Токио. Затова сме тук – да спечелим отличия за България и да зарадваме всички, които ни гласуваха такова доверие. Но първо трябва да се преборим с конкуренцията, която тук е на високо ниво. Асенов и Белберов са много висока класа, не случайно са медалисти от редица състезания. Няма да бъде лесно, но нашата цел не е да е лесно. Конкуренцията ще повиши както нашето, така и тяхното ниво”, споделиха Ибаниес и Ернандес.

Двамата се очаква да получат паспортите си в най-скоро време, като най-вероятно ще дебютират за България на купа „Странджа” догодина. Те са олимпийски шампиони за младежи от Нанджин 2014, като същата година станаха и световни шампиони за подрастващи в София.


Хари ЛАТИФЯН, „Тема Спорт“