70-ото издание на най-стария боксов турнир в Европа “Странджа” ще се проведе от 14 до 19 февруари в зала „София“

Нова тренировъчна система за удари ще приложат националите ни по бокс по време на международния турнир „Странджа“. 70-ото издание на най-старата боксова надпревара в Европа ще се проведе от 14 до 19 февруари в зала „София“.

България ще бъде представена от 32-ма състезатели (20 мъже и 12 жени), а общо над 350 ще са участниците от 42 страни.

„Направихме много добра подготовка на Белмекен, където наблегнахме най-вече на техническата част и увеличаване на честотата на ударите“, заяви старши треньорът на мъжкия ни тим Жоел-Солер Арате. Кубинският специалист разкри, че боксьорите са стигали до 10 000 удара на ден, а след лагера са правили специални изследвания, където трябвало да правят 130 удари с гири за 30 секунди. Според Арате, тази нова система на тренировки ще помогне за използването на повече серии от удари по време на мач. Наставникът е смятан за новатор в тренировките, като още с идването си в националния в края на 2015 г. искаше от боксьорите да играят хоро.

12 национали ще се качат на ринга в зала „София“, като единствено Радослав Панталеев (кат. до 91 кг) ще пропусне турнира, тъй като още се възстановява от травма в ръката. Четирима ще направят дебют в мъжкия ни тим за „Странджа“ – Венсан Киркоров и Иват Атанасов (до 64 кг), както и Рами Киуан и Кристиан Николов (75). В надпреварата ще боксират и 8 състезатели от клубни отбори.

При жените също ще имаме 12 националки. Заради контузия турнира пропуска Габриела Димитрова, както и станалата треньорка Стойка Петрова.

„Момичетата не са в най-добрата си форма, но за нас важното е да сме добре за предстоящите европейски и световни първенства“, сподели наставникът на жените Фикрет Ереджебов.

От големите боксови нации в София няма да пристигнат единствено съставите на Куба и Ирландия.

Американците вече са у нас с тим от 42-ма души, Индия е с 33-има представители, идват и силните състави на Русия и Украйна.

Билетите за елиминациите са по 5 лв., а за полуфиналите и финалите – по 10 лв., като събраните средства ще отидат за парични стимули за призьорите в турнира. Учениците ще влизат безплатно. По повод 70-ото издание на надпреварата, БФБ е поканила и ще награди всички носители на купа „Странджа“ през годините.


Състав на националните отбори на България

Жени:

категория до 48 кг: Еми-Мари Тодорова, Севда Асенова

категория до 51 кг: Мартина Маринова

категория до 54 кг: Розалия Пайчева, Елина Георгиева, Златислава Чуканова

категория до 57 кг: Станимира Петрова, Марина Сивенова

категория до 60 кг: Деница Елисеева, Аслъхан Мехмедова

категория до 64 кг: Мелис Йонузова

категория до 75 кг: Добромира Георгиева


Мъже:

категория до 52 кг: Тинко Банабаков, Даниел Асенов

категория до 56 кг: Боян Асенов

категория до 60 кг: Кирил Русенов

категория до 64 кг: Иван Атанасов, Венсан Киркоров

категория до 75 кг: Кристиан Николов, Рами Киуан

категория до 81 кг: Благой Найденов, Пламен Петков

категория до 91 кг: Иван Мечков

категория над 91 кг: Петър Белберов