И Мелек Закифова е европейска шампионка по бокс

Българската боксьорка Мелек Закифова спечели европейската титла в категория до 46 кг при момичетата (до 16 г.) от първенството в София. Възпитаничката на русенското спортно училище изигра перфектен финал срещу рускинята Алена Левина и не остани никакви колебания у седиите – 5:0 (29:28, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27).

Това е първа и единствена титла за България в тази възрастова група от шампионата, която се добавя към бронза на Велислава Чакърова при 75-килограмовите. При девойките нашите приключиха с 2 титли и 1 сребърен медал.

За Мелек пък отличието при момичетата е второ в кариерата й след бронза от шампионата в Турция през миналата година.

„Много съм щастлива. Това беше най-лесният ми мач на първенството. Дори не бях притеснена, въпреки че не познавах съперничката добре, не съм играла с нито една от тях преди“, заяви след успеха си Мелек Закифова.

„Мелек игра със сърце, но и с разум в този мач. Не тръгна само да се бие, а мислеше на ринга, правеше крачка назад, въобще слушаше какво й се говори и направи много добър мач“, заяви и старши треньорът на националния ни тим Петър Лесов.

Малката Мелек пък получи специален подарък от световната и европейска шампионка Станимира Петрова, която й бе обещала, че при титла ще й подари верижка с боксова ръкавица. „Имам и такъв ключодържател от нея“, похвали се Закифова.