Груева: Европа постигна голям успех при изборите в АИБА

Вицепрезидентът на Българската федерация по бокс Емилия Груева определи като голям успех за Европа проведените избори за ръководство на международната централа – АИБА, по време на конгреса в Москва.

Тя бе избрана в 27-членния Изпълнителен комитет от квотата за жени на Европа. Старият континент единствен имаше две кандидатки, а Груева спечели със 72 гласа от 137 делегати.

„Първо се проведе изборът на жените, като всеки континент имаше по една квота за Изпълкома. Само тази на Африка остана вакантна, разказа Груева подробности по процедурата. – После се избираха по двама представители при мъжете от континент, където в Европа най-много гласове получи Умар Кремлев от Русия. За пръв път от доста време насам страните от Стария континент обединиха усилия и взеха 3 от общо 4-те квоти, които се разпределиха след това. Така с президента на EUBC Франко Фалчинели и с германеца, който попълни последното място, Европа ще има цели 8 свои представители в Изпълкома на АИБА, което е два пъти повече от досегашните четирима.

Европейските страни, които ще имат свои представители в ръководството на световния бокс са България, Русия, Турция, Англия, Украйна, Азербайджан, Германия и Италия.

Както е ясно, за президент на международната федерация бе избран узбекът Гафур Рахимов, който получи 86 гласа срещу 48 за опонента му Серик Конакбаев (Казахстан).