Боксът изпраща успешна 2017 година!

Българската федерация по бокс изпраща 2017 година като една от най-успешните си напоследък. През нея българските състезатели в различните възрастови групи спечелиха общо 136 медала, 28 от които от европейски първенства. За сравнение – през 2016 г. на сметката на нашите имаше само 8 отличия.

„Благодаря на състезателите и на треньорите за тези успехи. Годината беше динамична. На мен ми се искаше да имаме медал и от световно първенство и не бяхме далеч от постигането му. По-важното обаче е, че създадохме добър екип. Доказахме, че като сме сплотени и работим заедно, можем да вървим нагоре и да постигаме още по-големи успехи“, заяви президентът на федерацията Красимир Инински по време на заключителната пресконференция на БФБ в Пресклуб „България“.

През 2017 г. Даниел Асенов спечели две европейски титли при мъжете (едната до 22 г.), Севда Асенова стана шампионка на Европейския съюз, девойките се окичиха с 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал от европейско първенство, а юношите и момчетата взеха общо 17 отличия (3 златни, 8 сребърни и 6 бронзови) също от първенства на Стария континент.

„Изпращам доста успешна година. Имах разочарование на световното, където претърпях загуба на старта, но аз съм сигурен в моите качества и това по никакъв начин няма да ме отчая. Надявам се още на следващото първенство да успея да поправя грешката“, сподели Асенов.

Негови ръкавици от първата ми евротитла при мъжете в Самоков през 2015 г. ще бъдат предоставени за благотворителен търг на Община Тунджа, който ще се проведе на 14 декември в с. Веселиново.

Тайсъна, както и Радослав Панталеев, Петър Белберов и Кристиян Димитров вече имат покани за различни отбори в WSB сериите за следващия сезон, в който мъжете нямат големи първенства и ще заложат на мачове от Националната боксова лига и на двустранни срещи с Англия, Украйна и др. отбори.

„2018-а ще е годината на жените. Имаме европейско през май, което ще е квалификация за световното в Индия. Затова започваме подготовка с лагер на Белмекен след Нова година и първото ни изпитание ще е турнирът „Странджа“, коментира националният треньор на жените Фикрет Ереджебов.

Младежите и девойките пък ще имат европейско първенство в Италия, което ще бъде квалификация за младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

След кратко прекъсване заради операция на сливиците, подготовка започва и Станимира Петрова, която ще боксира в кат. до 57 кг през новия сезон.