България си осигури още две визи за Олимпиадата в Лондон

От 15 до 21.04.2012г. в Трабзон, Турция се проведе квалификационен турнир по бокс за летните Олимпийски игри в Лондон 2012. На състезанието се раздадоха последните квоти за Олимпиадата. България беше представена от шест боксьора, начело със старши треньора на националния ни отбор Михаил Таков и помощник треньора Палми Ранчев.

Ето и състава на отбора:

Категория до 49 кг. – Александър Александров

Категория до 52 кг. – Стефан Иванов

Категория до 60 кг. – Елиан Димитров

Категория до 69 кг. – Симеон Чамов

Категория до 81 кг. – Младен Манев

Категория до 91 кг. – Тервел Пулев

Преди започване на състезанието, националите ни се срещнаха с Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и неговия заместник Лазар Каменов, които бяха на официално посещение в Турция по покана на Президента на Турската боксова федерация. Всички те бяха изключително доволни от срещата, която им вдъхна кураж да излязат на ринга и да покажат най-доброто от себе си. Наред с това по време на всичките им двубои боксьорите получиха подкрепа и от представители на боксовата ни федерация, начело с президента Красимир Инински.

Състезанието започна с ден по-късно, тъй като поради лоши метеорологични условия много от отборите не пристигнаха навреме на в Трабзон. Това не повлия сериозно на програмата на турнира и той завърши, съгласно предварително обявената дата.

Равносметката след последния удар на гонга:

При най-леките, Александър Александров взе квота за олимпийските игри в Лондон след победа над молдовеца Валери Кирма с 12:4 точки на четвъртфиналите. На полуфинала Александров победи Мануел Капай (Италия). А на финала загуби в много оспорвана среща от представителя на домакините Ферхат Пехливан с 10:9 точки.

Тервел Пулев спечели единствената квота, останала в категория до 91 кг. след Световното в Баку, миналата година В първата си среща той надигра съперника си от Черна гора Марко Радоник с 12:3 точки. На следващия етап от състезанието Пулев победи Уорън Байстър от Англия. В полуфиналния си мач надигра Марко Калик от Хърватска. Така по-малкият от братята Пулеви стигна до финала, където триумфира с победа по точки с 12 на 6 над Владимир Челес (Молдова).

В категория до 52 кг. в първата си среща Стефан Иванов победи представителя на Албания – Таулант Зажми. В следващия си мач обаче той отпадна от турнира след загуба от французина Нордине Оубали, който стана шампион в тази категория.
Бургазлията Елиан Димитров (кат. до 60 кг. ) загуби още в първата си среща от Вазген Сафарянтс (Беларус) с 16:12 точки.
Боксьорът ни в категория до 69 кг. Симеон Чамов загуби в изключително оспорван мач от азера Тамерлан Абдулайев с 12:12 точки и само 2 удара разлика. Тази среща бе първа за него в олимпийската квалификация.

Младен Манев в категория до 81 кг. загуби с 16:13 точки в полза на Калъм Смит (Англия). Квотите в неговата категория бяха три.

Общо трима от мъжете ни си осигуриха визи за летните олимпийски игри в Лондон 2012. Това са Александър Александров (кат. до 49 кг.), Детелин Далаклиев (кат. До 56 кг) и Тервел Пулев (кат. До 91кг.).

Детелин Далаклиев спечели виза за Олимпиадата още на световното първенство по бокс в Баку – 2011.