История

БЪЛГАРИЯ – СТРАНА С БОКСОВИ ТРАДИЦИИ И УСПЕХИ

През далечната 1894 година българското министерство на просвещението кани в страната 12 швейцарски учители по физическо възпитание, които въвеждат в учебните програми две нови дисциплини – гимнастика и френски бокс.

След Първата световна война офицерите от окупационните войски донасят в България първите боксови ръкавици, а английски войници правят демонстративни мачове в София.

Искрата е запалена... Стотици български младежи, предимно софиянци, започват да изучават „благородното изкуство на самозащита”.

България става страна с авторитет в световния бокс през втората половина на 20–ти век. Боксьорът Борис Георгиев става първият български спортист, спечелил медал от Олимпиада. На игрите в Хелзинки през 1952 година завоюва бронзов медал в категория до 75 кг., в която Олимпийски шампион става 17 – годишен американец Флойд Патерсън. На игрите в Мюнхен през 1972 година Георги Костадинов става първият българин – Олимпийски шампион по бокс.Олимпийски шампиони стават и Петър Лесов – през 1980 година в Москва, Исмаил Мустафов – през 1988 година в Сеул и Даниел Петров – през 1996 година в Атланта. На Олимпийски игри българските боксьори са спечелили 4 златни медала, 5 сребърни и 8 бронзови олимпийски медала.

България участва в първото Световно първенство по бокс за аматьори през 1974 година в Хавана и от тогава е неизменно както сред участниците, така и сред медалистите. През 1982 година в Мюнхен „мухата” Исмаил Мустафов става първият българин – световен шампион по бокс за аматьори.Рекордьор по титли е Серафим Тодоров, който три пъти е заставал на най – високото стъпало на почетната стълбичка на Световни първенства.

Към днешна дата България е спечелила от Олимпийски игри, от Световни и Европейски първенства 293 медала, от които 61 златни, 90 сребърни и 142 бронзови медала. Едно от големите имена на Световния бокс е българинът – академик по бокс Емил Жечев, който бе дългогодишен шеф на съдийската комисия на Международната боксова асоциация за аматьори /АИБА/ и дългогодишен президент на Европейската федерация по бокс /ЕАБА/.Академик Емил Жечев стана първия носител на ордена на заслуги на АИБА.

България на два пъти е била домакин на Европейски първенства по бокс за аматьори – Варна през 1983 година и Пловдив през 2006 година. А столицата София вече шест десетилетия е домакин на турнира „Странджа”, смятан за един от най – старите и най – авторитетни турнири по бокс в света.

София – град с около 1,2 милиона население, разположен в подножието на планината Витоша, е и боксовата столица на България. От София са най – силните боксови клубове – ЦСКА, Славия, Левски, Локомотив, тук има и над 50 младежки клуба от общо 100 – те младежки боксови клуба в цялата страна.

„Боксът е протегната ръка на младите – той им дава добър шанс да успеят в живота”, твърди президентът на Българската федерация по бокс за аматьори Красимир Инински, който скоро се сбогува с младежката възраст.

МЕДАЛИ СПЕЧЕЛЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ БОКСЬОРИ НА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

БЪЛГАРСКИ СЪДИИ НА ОЛИМПИАДИТЕ

НОСИТЕЛИТЕ НА КУПА СТРАНДЖА